2016. február 18., csütörtök

Könyvek kutyásoknak

Szeretnél kutyát tartani, de nem tudsz még sokat a kutyákról? Van már egy vagy több kutyusod, de nem tudod megnevelni őket? Úgy érzed, valamit elrontottál? Rengeteg könyv van, ami sokat tud segíteni ezekben a helyzetekben. Összegyűjtöttem párat, amiket most olvastam. Én még csak ott tartok, hogy három nap múlva érkezik hozzánk a fél éves jack russell terrierem, de már nagyon várom. Felkészült és tudatos gazdi szeretnék lenni, ezért mindent elolvasok, amit csak találok a könyvtárban. Kezdjük az elején:

Jay Groce - Francesca Peppiatt - Paul Seaburn : Miért tartsunk kutyát?

Bizonytalan vagy még a kutyatartásban. Esetleg a párod, vagy a szüleid nem szeretnének kutyát, de te mindenképp meg akarod győzni őket, ezért megveszed nekik ezt a könyvet. Ne tedd! Nem fog hatni, mivel ebben a könyvben minden oldalon egy mondat van és mellette egy kép. Ennyi, és nem több. Az én ingerküszöbömet nem sikerült átlépnie, ezért egyszer sem nevettem el magam, a képek persze gyakran édesek voltak, ettől függetlenül átlapoztam 10 perc alatt, és kapcsolatom ezzel a könyvvel sajnos véget is szakadt.


Katharina Schlegl-Koffer: A kölyökkutya

Ha az ember semmit nem tud arról, hogy mi a különbség egy felnőtt kutya és egy kölyökkutya között, vagy nem tudja, hogy kell egy kölyökkutyát gondozni, akkor akár még hasznos is lehet ez a könyv, de egyébként nagyon vékonyka, kevés tartalommal. Amit ebből megtanulhatsz, az mind benne van a könyvekben, amit a továbbiakban ajánlok.


Dr. Bruce Fogle: A kutyatartók kézikönyve   és 
                                                                       Sophie Collins : A kutyatartás kézikönyve

Nagyon szuper összefoglaló könyvek, mindkettőnek hasonló a felépítése, de mindenre kitérnek, szuper ötletekkel, tippekkel, és persze fotókkal. A minden alatt azt értem, hogy a kutyaválasztástól (milyen fajtát miért, honnan, kitől) a szobatisztaságra szoktatáson és alapvető trükkökön át a tisztálkodási és egészségügyi témákig mindenről esik bennük szó. Kezdő kutyatartóknak, mint amilyen én is vagyok, kifejezetten hasznos könyvek.



Victoria Stilwell : A póráz két végén

A totál befutó. Örök kedvenc. Victoria Stilwell-nek évekig volt egy műsora a tévében. Én akkor nem ismertem, mert nem is volt aktuális a dolog, de most letöltöttük az összes évadot, és faljuk. Olyan családokhoz megy ki, ahol nagyon problémás a kutya, péládul agresszív, vagy lopkod, szétszedi a bútorokat, nem szobatiszta, és ezek keverékei. Ahogy a műsorában, úgy a könyvében is a pozitív tanítási módszert mutatja be: hogyan lehet jutalmazással és dicséretekkel megnevelni szinte bármelyik rossz kutyát. Könyvében ír az etetésről, gondozásról, tanításról, játékról, és igazából mindenről, ami fontos. Szép nagy képek, nagy betűtípus... olyan gyorsan faltam, mint egy szórakoztató regényt. Ha problémáid akadnak a nevelés során, ezt a könyvet ajánlom leginkább.


David Brunner - Sam Stall : A kutya (Felhasználó kézikönyv)

Az a nagyon aranyos, és szuperül kinéző könyv úgy ír a kutyákról, mintha az egy elektronikai cikk lenne. Ettől humoros, és laza, viszont próbál áttekintő és tanulságos lenni. Ám párszor azt tapasztaltam, hogy lusta megfogalmazni egy probléma megoldását, vagy egyszerűen csak nem tudja, hogy lehetne kezelni a bajt. A könyv végén van, hogy mit tegyünk akkor, ha a kutya fél például a kalapos emberektől? Ő azt a megoldást javasolja, hogy állatkiképző vagy állatorvos segítségét kérjük, mert itt mélyebbre kell ásni, mi lehet az oka, és bonyolult lesz megoldani. Míg én már rég megtanultam Victoria Stilwell-től, hogy a pozitív megerősítéssel simán meg lehet oldani ezt. Séta közben folyton kérjük meg az ismerősöket, hogy vegyenek kalapot, jöjjenek szembe, és dobáljanak neki jutalomfalatot. Majd egyre közelebb, közelebb, és bumm, így lett a chocapic. 
Ettől függetlenül cuki könyv, ajánlom.

És ti milyen kutyás könyveket ismertek? Melyiket ajánlanátok, és melyiket nem? Esetleg Jack Russelletek van? Írjatok!